Около 20 - 30 души излязоха на протест пред сградата на Министерство на отбраната в София.

Те настояват за оставката на правителството по повод водените преговори с Република Турция за сключването на двустранно споразумение за провеждането на презгранични операции по т. нар. програма "Air Policing".

България преговаря с Турция за мирновременна презгранична мисия

България преговаря с Турция за мирновременна презгранична мисия

Така се пази въздушното пространство на Алианса

Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане" заяви за news.bg, че настояват за оставката на правителството, защото то извършва национално предателство и не може да гарантира националния суверенитет и националната сигурност на държавата.

Костадинов изтъкна, че по законите на Българската конституция българската армия е тази, която гарантира националния суверенитет и сигурност, а българското правителство съвсем доброволно се съгласява друга армия и самолети да пазят българската граница.

"Това е недопустимо, защото, ако една чужда армия охранява българските ни граници, утре може да стане тема на разговор други армии да охраняват и сухопътните ни граници. Накрая ще се окаже така, че турската армия ще влезе да пази българските граници", предупреди Костадинов и допълни, че това е изключително опасно и не трябва да бъде допускано.

Марешки скочи, че пенсиите излетели със самолетите на Каракачанов

Марешки скочи, че пенсиите излетели със самолетите на Каракачанов

Каракачанов бърка в джоба на всички българи

Според него споразумението е "пълзящ орган на суверенитет" и България се превръща от държава в територия, която не може сама да гарантира сигурността на собственици си граници и някой друг трябва да го направи вместо нея.

Костадинов отбеляза, че програма "Air Policing" e 24-часова охрана на въздушното пространство на държавите членки на НАТО. Към настоящия момент България не разполага с достатъчно самолети да изпълнява 24-часовите дежурства на въздушното ни пространство и поради тази причина за първи път през 2015 г. българското правителство предложи турските въздушни сили да охраняват българското въздушно пространство и териториална цялост.

Марешки да си пие хапчетата, призова Каракачанов
Обновена

Марешки да си пие хапчетата, призова Каракачанов

Лидерът на "Воля" да не се занимава с неща, които не разбира

По силата на тази програма сега италиански, американски и български самолети осигуряват сигурността на въздушното ни пространство, за което България си плаща. "Оказа се, че държавата предпочита да плаща на чужди армии да охраняват нашето въздушно пространство, а не да купи собствени самолети", възмути се шефът на ПП "Възраждане".

Пълният абсурд по думите му е, че тази година ще бъде подписан договор и с Турция, която да се включи в пазенето на въздушното ни пространство. "Нека се разходим из града и да попитаме българските граждани коя държава смятат за заплаха на националната ни сигурност на България - Турция или Русия", призова той.

Костадинов допълни, че никой не иска да разговаря с Красимир Каракачанов, а се закани, че ще бъде пуснат сигнал в прокуратурата затова, че е извършена държавна измяна.

"Ние ще настояваме той да бъде разследван от съответни компетентните органи, заедно с цялото правителство."

Самолетите са абсолютно излишен лукс според Марешки

Самолетите са абсолютно излишен лукс според Марешки

България има ангажимент и към ООН

Той настоя виновните хора да бъдат съдени и да си понесат последствията за съответното деяние. "Тези хора не се справят със задълженията си, защото не обслужват интересите на българските граждани, а на друга държава. Ако се интересуваха от интересите на българското общество, отдавна щяхме да имаме купени самолети и да имаме модернизирана армия", изрази съжаление Костадинов.

Друга част от протестиращите заявиха, че ръководството на военното ведомство е най-некадърното, най-продажното и най-корумпираното в новата ни история, провалило се практически във всички важни реформи и модернизационни проекти, касаещи армията.

Протестиращите се обединиха около мнението, че водейки преговори с друга страна за "защита" на собственото ни въздушно пространство, Министерството на отбраната и лично министър Каракачанов признават собствения си провал и ясно показват, че в момента армията ни не е способна да защити териториалната цялост на страната ни.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати. Някои от тях гласят: "Каракачанов и Борисов са национални предатели", "Баба казваше дупе и небе чужди не ги пазят", "Не даваме българското небе на Турция", "Оставка, съд, затвор", "Каракачанов, този път за колко се продаде на Турция", "Спите ли бе, предатели" и други.

Очаква се протестът да продължи само пред сградата на Министерство на отбраната без шествие.

Протестът се организира от политическа партия "Възраждане".

Армията скара "Воля" и патриотите
Обновена

Армията скара "Воля" и патриотите

Веселинов: с джендър идеологията сменят освен пол и предизборни програми