Срещу "овчия вот" и задължителното гласуване се обявиха на протест представители на Българско либертарианско общество.

На протеста пред сградата на Народното събрание се събраха десетина души. Те носиха символа на своя протест овцата и урна с бюлетини. Според участниците в протеста правото е нещо различно от задължението, каквото всъщност се вменява с промените в Изборния кодекс.

Димитър Карагегов, организатор на протеста от Българско либертарианско общество, обяви, че с протеста се надяват да провокират обществен дебат по въпроса за задължителното гласуване.

Според него е необходимо политиците да спрат да гледат на изборното законодателство като на средство за постигане на целите си. Нужна била реална конкуренция на идеи, а не голи обещания преди избори. Той поясни, че символ на протеста е "овчицата", защото това било отношението на властта към електората.

Карагегов застъпи тезата за необходимост от въвеждане на активна регистрация при избори, с което в изборите ще участват реално информирани и силно мотивирани граждани. Така щял да бъде решен проблемът и с купуването на гласовете. Той настоя, че гласуването преди всичко е право, а не задължение.