Ползите от това, че България председателства Съвета на ЕС са огромни, а страната ни вече бере плодовете на председателството. Това заяви пред Нова президентът Росен Плевнелиев. "Прожекторите на света са насочени към нас", допълни Плевнелиев.

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. "Гардиън"

"Всеки протест, доколкото е законен и демократичен, трябва да бъде проведен." По този начин Плевнелиев коментира 9-те протеста, предвидени за днес, които ще съпътстват официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. По думите му в обществото не трябва да има такова напрежение. "Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си. Същевременно, от времето на Бай Ганьо до днес ние българите като че ли искаме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Много ми се иска това да не е така", допълни Плевнелиев.

Според бившия държавен глава днешните протести за и против изграждането на втори лифт в Банско са абсолютно безсмислено противопоставяне.
"Банско трябва да има втора кабинка"
, отсече Плевнелиев и допълни, че обществото по тези планински райони, които са едни от най-бедните и изолирани райони, заслужават да имат право да развиват ски туризъм, както това се прави в Австрия и в Швейцария.

Протести посрещат Европредседателството

Протести посрещат Европредседателството

Ще протестират еколозите, привърженици на втория лифт на Банско и други

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - те са символ на ниското доверие на гражданите към институциите." Според Плевнелиев обществото няма доверие нито в институциите, нито в политиките, които страната ни прави и това недоверие е заслужено, защото хората не са видели напредък в много отношения, сред които здравеопазването, правораздаването и други.

Относно ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, което вчера беше разгледано и отхвърлено от правна комисия, Плевнелиев обясни, че Радев има своите аргументи за налагането на това вето. "Длъжни сме да ги чуем. С някои съм съгласен, с други - не", посочи Плевнелиев. "Аз искрено вярвам в честните намерения на управляващите. Въпросът е в прилагането - какъвто и закон да се направи, той трябва да бъде прилаган, хората искат да видят резултати."

Румен Радев: Борбата с корупцията остава за гражданите и медиите

Румен Радев: Борбата с корупцията остава за гражданите и медиите

Президентът не е изненадат от решението на правната комисия

Според Плевнелиев демокрацията се базира на правила, които важат еднакво за всички. "Нашата демокрация се е развила и върви напред, но не със скоростта, с която искахме", тълкува президента и допълни, че е време българите да си дадат сметка, че тази скорост зависи от тях - "зависи от всеки един от нас да не плаща подкуп, аз да не казва после, че държавата ни е корумпирана. Ние, за съжаление, и днес показваме, че все още не сме се разделили с робската психика, че някой друг ще ни реши проблемите".

Попитан за отношенията ни с Турция, Плевнелиев побърза да поздрави премиера Бойко Борисов. По думите му всичко, което прави Борисов по отношение на Турция и Балканите като цяло, е добро за България. "България е единствената страна на Балканите, която търси приятелство и добросъседство." Относно Турция и отношенията ни с южната съседка Плевнелиев обясни, че "Турция е пазителят на европейския замък, на портите". Турция е наш съсед и винаги ще бъде наш съсед - България е задължена да има добри отношения със съседите си, категоричен бе бившият държавен глава.

Да захвърлим лошите спомени от историята, призова Ердоган

Да захвърлим лошите спомени от историята, призова Ердоган

Показваме на целия свят, че различните религии живеят заедно