Предстои среща на земеделците в МЗХ, на която да бъдат обсъдени предложенията на властта. В петък ще има и среща с премиера акад. Николай Денков. Протестите обаче няма да спрат, те ще продължат, до подписването на меморандум с ясно изразени цели. Това заяви Костадин Костадинов от Българската аграрна камара (БАК) в ефира на БНТ.

Той бе категоричен, че протестите на производителите не са политически и не целят да провалят предстоящата ротация. Костадинов подчерта, че земеделците настояват за помощ за производителите и законодателни инициативи.

По отношение на заявките, че правителството няма да дава пари на производители на печалба, той посочи, че голяма част от земеделците ще бъдат на загуба през 2023 г. По думите му по данъчна декларация може да си печалба, но оперативно си на загуба.

Костадинов изтъкна, че средствата, които правителството предлага на земеделците, са от бюджета на МЗХ. Според него те са били предвидени за програми, които няма да стартират тази година. Той заяви, че ако тези пари са били заложени в Бюджет 2024 е нямало да има проблем, но правителството е гонило други цели като 3% дефицит.

Днес земеделците отново успяха да блокират и двете страни на АМ "Тракия" край Стара Загора. Протестите започнаха около 12:30 часа и продължиха близо 40 минути. Около 100 зърнопроизводители успяха да минат през полицейската охрана и да затворят аутобана от двете страни. Около 13:00 часа блокадата беше вдигната и движението освободено. 

Земеделците продължават протестите, в петък отново се срещат с правителството

Земеделците продължават протестите, в петък отново се срещат с правителството

Има консенсус по някои от точките, но въпреки това протестите продължават