Процедурата по проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Европейската комисия е неполитическа и прозрачна. Това заяви в Страсбург българският евродепутат и председател на Комисията по правни въпроси Илхан Кючюк, цитиран от БТА.

"Не играем политически игри", подчерта той.

Кючюк посочи, че процедурата по проверка отнема между 24 и 48 часа и резултатите ще бъдат обявени публично, щом се даде начало на изслушванията на кандидат-комисарите. Декларациите ще бъдат публикувани на уебсайта на парламента, след като приключи процедурата в ЕК по правни въпроси.

Politico: Екатерина Захариева е сред еврокомисарите с най-голям шанс да не получат одобрение

Politico: Екатерина Захариева е сред еврокомисарите с най-голям шанс да не получат одобрение

Кандидатурите на България, Словения. Унгария, Малта и Белгия не вдъхват доверие на Брюксел

Кючюк поясни и че Комисията може да изиска допълнителна информация от кандидат-комисар. "Можем да ги поканим да ни представят разяснения на заседание на комисията ни. Можем да излезем с препоръки към кандидат-комисаря. Комисията по правни въпроси може да постанови, че кандидат-комисарят не е в състояние да изпълнява функциите си", изреди той.

По негови думи ЕК е първият филтър на документите на кандидатите за еврокомисари. "Самите те ги проверяват, преди да ни ги изпратят. Как ще подхождаме? Имаме добър пример от предходните парламенти. Използваме всичките си правни познания при разглеждането на подадените информации, за да се погрижим за защита на европейските интереси", обясни българският евродепутат.

Запитан дали ще разглеждат евентуални връзки на някои от комисарите с представители на крайната десница, Кючюк отказа да влиза в идеологически дебати. "Разясних точно как ще протече дебатът. Той е поверителен. Оценяваме на база писмените документи, които са ни предоставени, но и въз основа на правната експертиза", посочи той.