Провал на тристранните преговори. След 1 час разговор при премиера работодатели синдикати си тръгнаха ядосани.

Причината се оказа форматът на днешната среща. Според работодатели и синдикати днешната среща не е Национален съвет за тристанно сътрудничество (НСТС), а разговор в тристранен формат под ръководството на Бойко Борисов.

Само Цветан Симеонов от БТПП дойде с усещането, че днес ще се проведе тристранка. Оказа се, че с такова усещане бил и самият премиер.

От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обаче му обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС, при което Борисов казал, че много се радва да види синдикатите и работодателите и си тръгнал.

От КНСБ се ядосаха на ССИ, но Теодор Дечев от ССИ бе категоричен, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, подчерта Дечев.

За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев.
Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и сега разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, категоричен бе Пламен Димитров, президент на КНСБ. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров. Синдикатите казаха, че още в началото са обяснили, че днешната среща не е заседание на НСТС. КНСБ предложили конкретни стъпки за възстановяване на тристранния диалог.

Пламен Димитров заподозря представителите на ССИ, че умишлено искали да провалят днешната среща. Синдикатите искат да се промени правилника на НС така, че депутати да не могат да правят промени в закони от трудово-осигурително естество, без предварително тези идея да са обсъдени в НСТС.

КНСБ иска и създаване на тристранен секретариат към съвета, който да осъществява връзката между отделните отраслови и браншови съвети.
Пламен Димитров каза още, че заради ССИ най-вероятно следващото заседание на НСТС ще бъде през декември - след второ четене на бюджета.

Аднан Лидиянов от ССИ защити колегата си Дечев и подчерта, че Съюзът не приема обвиненията, че са провалили срещата. Дойдохме на срещата от уважение към премиера и социалните партньори, обясни той.

Лидиянов предложил днешната среща да бъде открита от Огнян Донев, заместник-председател на НСТС.Според него експертите към МС не са обяснили на премиера Бойко Борисов как се свиква тристранен съвет.

Днес имаше една другарска среща, не НСТС, категоричен бе Лидиянов. От ССИ защитиха финансовия министър Симеон Дянков, който направил единствения възможен бюджет за 2012.