Провали се извънредното заседание на правната комисия, която трябваше да обсъди двата проекта за референдума. Eдиният e на Георги Кадиев, а другият на ГЕРБ.

Припомняме, че вчера ГЕРБ внесоха законодателни изменения в изборните правила, отнасящи се до мажоритарната система. Предложенията засягат прилагането на въпросите от народното допитване. Герберите предлагат не парламентът, а президентът да районира държавата. С предложението не се нарушавала Конституцията. От ГЕРБ предлагат да се формират 240 изборни района в страната. На втори тур ще се явяват двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур.

ГЕРБ предлагат президентът да определя мажоритарните райони

ГЕРБ предлагат президентът да определя мажоритарните райони

Гласът на българите в чужбина да се отчита по постоянния им адрес у нас

Още по дневния ред депутатите в комисията не се разбраха. Гласуваха с 10 на 6 срещу дневния ред.

Данаил Кирилов поиска прегласуване. Явно променяте тактиката. Ако искате да си тръгнете мълчаливо и с едно вдигане на ръка. Мисля, че това не е достойно парламентарно поведение, коментира герберът.

Да не се крием зад процедурни хватки, ядоса се Георги Кадиев. Не трябва да се саботира вотът на над 2 милиона избиратели. Вземете се малко в ръце. Какво е това нещо - като деца в детска градина, продължи с критиките независимият депутат.

След прегласуване само един размисли, но резултатът не се промени - 7 "за" разглеждането на двата проекта и 9 "против".

Част от депутатите си тръгнаха от заседанието на комисията. От "Шоуто на Слави" обявиха, че депутатите прилагат елементарна хватка.

Според Явор Нотев от "Атака" заседанието е недостоен панаир за българския парламент. Мажоритарната система не е справедлива. При нея голяма част от избирателите остават непредставени, смята депутатът.

Реформаторът Димитър Делчев пък захапа Данаил Кирилов, като му каза, че герберите не подкрепили тяхната идея за антикорупционен закон. Герберите сега да не чакат подкрепа от блока по толкова важен въпрос за смяна на избирателната система.

След несъстоялото се заседание Данаил Кирилов коментира, че трябва да се обмисли какъв ще е следващият ход на ГЕРБ. Не е ясно дали ще се направи опит за свикване на ново заседание на комисията.

Ще се помисли дали не може проектите да влязат в зала без доклад от комисията. Първото ми виждане е, че това е невъзможно, подчерта Кирилов.

Щяла да се проучи парламентарната практика в години назад. Имало защита срещу поведение като днешното, но за да се влязат в зала "от задния вход" проектите трябвало да минат два месеца.

Следващата сряда ще има заседание на правна комисия.

Не искаме да допринасяме за шоуто - то е довечера, пък коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Според социалиста Чавдар Георгиев предложението за промени в Изборния кодекс е популизъм от страна на ГЕРБ във връзка с предстоящите избори.

Още от самото създаване подписката на гражданите, които искаха този референдум, бе от 6 въпроса. 3 от тях бяха определени за противоконституционни, което внася порок в цялата подписка, коментира той.

Да слушам политически палячовци, по-скоро шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация просто е недопустимо, засегна се червеният депутат. Защо ние трябва да ставаме участници в такъв фарс, попита Георгиев. Според него хората били подведени от едни шоумени за референдума.