Главният инспекторат към МС започва проверка дали наистина администрациите са престанали да изискват от граждани свидетелства за съдимост на хартиен носител като част от необходимите документи за предоставяне на административна услуга.

Проверката е възложена от министър-председателя Бойко Борисов след подадени сигнали на електронен адрес udostoverenia@government.bg, създаден по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев. Резултатите от проверките ще бъдат представени в доклад до премиера в срок до 30 април 2018 г.

Без свидетелства за съдимост на хартия

Без свидетелства за съдимост на хартия

Обясни Томислав Дончев на администрациите

Припомняме, с промените в законодателството от началото на годината отпадна напълно изискването към лицата с чисто съдебно минало да представят удостоверението като доказателство. Администрациите са задължени да установяват данните за съдимостта на гражданите служебно, без да се заплаща държавна такса.

Мярката бе заявена като част от дългосрочния приоритет на правителството за провеждане на административна реформа и подобряване на обслужването към гражданите и бизнеса, включително чрез премахване на изискването за представяне на някои от по-разпространените официални документи на хартиен носител.

Електронни свидетелства за съдимост се предоставят по служебен път

Електронни свидетелства за съдимост се предоставят по служебен път

Обменът на документи ще бъде възможен между Министерство на правосъдието и администрации

Ще се проверят процедури в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за кандидатстване по проекти към министерството, в Агенцията по заетостта за кандидатстване по проекти в бюрата по труда, в Изпълнителната агенция по лекарствата за издаване на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека, в Изпълнителната агенция по горите за сключване на договори за добив и продажба на дървесина с търговци, както и в ИА "Автомобилна администрация" за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници.