Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство, проведе първото си заседание в Народното събрание. То бе открито от съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който заяви, че ще иска информация от службите за това от кога пребивава Глеб Мишин в България и данни за неговата дейност.

Атанасов заяви, че може да се проведе изслушване на отговорни лица, които имат отношение към Съвета по гражданство от Министерството на правосъдието, МВР, ДАНС, Съвета по сигурността към МС и др. Той ще поиска определени документи и информация, касаеща Съвета по гражданство. Ако има сигнали за случай, в който се е стигнало до даване на българско гражданство с фалшифициран документ, отново ще трябва да се види. Нямало да има пречки временната комисия да заседава и при закрити врата.

По време на първото заседание на временната комисия присъства и Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правосъдието Атанас Славов. Той увери, че Министерството на правосъдието ще окаже пълно съдействие в процеса на работа на временната комисия. Идентифицирането на кандидатите за представяне на неистински документи за самоличност с нечисто съдебно минало или опит за фалшива самоличност - тяхното изясняване изцяло е в обществен интерес. В рамките на следващо заседание на временната комисия от МП ще я запознаят подробно с начина на работа на Съвета по българско гражданство към ресорното министерство.

Пеевски сезира органите за схемата за български паспорти на руснаци

Пеевски сезира органите за схемата за български паспорти на руснаци

Той настоява за създаване на парламентарна комисия по въпроса

В рамките на правомощията на Министерството на правосъдието са взети всички мерки да не се допуска натурализация на чужденци с подправени и неистински документи. През 2023 г. 3 738 преписки са извадени от извършване на допълнителна проверка за издаване на българско гражданство чрез консулските служба на българските консулски представители в чужбина заради съмнения за подправени документи и фалшификация.

Специализирана техника осъществява проверка на автентичните документи за основанието за натурализация. Подадени са 8 сигнала за 78 лица за несъответствия на документи, констатирани са още над 100 лица с несъответствия в документите. МП се надява, че в процеса на работа ще бъде изяснено отношение на сигналите.

Ангел Георгиев от "Възраждане" настоя да се изслушат и директорът на дирекция "Българско гражданство" към МП и ресорен заместник-министър. Председателят на временната комисия Атанас Атанасов даде зелена светлина, че това ще бъде направено още на следващо заседание на комисията.

Ивайло Вълчев от ИТН пък поиска на следващо заседание да се представи статистика от страна на Министерството на правосъдието откъде и от кои държави най-много хора са искали издаване на българско гражданство.

102 души опитали да получат българско гражданство с фалшиви документи през 2023 г.

102 души опитали да получат българско гражданство с фалшиви документи през 2023 г.

За последните шест години 6261 руснаци са поискали българско гражданство