През последните шест-седем години у нас за изразходвани повече от шест милиона лева за подобряване на условията на труд.

Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БиТиВи.  Той уточни, че това са суми от НОИ, които чрез фонда "Условия на труд" се инвестират в проекти на работодатели.

Младенов каза, че в момента се извършва проверка за ефекта от вложените в отделните предприятия средства за подобряване на условията на труд.

Ще продължим и в кризата да работим в тази насока, защото животът и здравето на хората, служители и работници, няма цена, каза министърът.

Младенов бе категоричен, че с това не трябва да се правят компромиси както от страна на работодателите, така и от страна на държавата и синдикатите.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че за периода 1990-2009 г. загиналите български работници при трудови злополуки са 2701, а трайно инвалидизирани са 1604.

Попитан за коментар за отпуските Тотю Младенов отбеляза, че част от трудовите злополуки и професионалните заболявания у нас се дължат и на това, че хората не ползват отпуските си ритмично.

Той потвърди, че те трябва да се ползват максимално в календарната година. Що се отнася до старите отпуски, задължаваме работодателите да направят графици "и до края на 2011 година да се изчистят", заяви министърът.

Тотю Младенов беше в Пловдив за честването на Международния ден за безопасност и култура на труда. По този повод бяха наградени фирми от Пловдив, Карлово и района, осигуряващи най-добри условия на труд на работниците и служителите си.