От Министерството на енергетиката и КЕВР започват съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Проверките ще започнат на 15 януари и ще се проведат в рамките на 10 дни. Екипите на двете служби ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти.
Проверките ще стартират с "Електроразпределение Север" ЕАД, след това ще бъде проверено "Електроразпределение Юг" ЕАД и накрая - "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Енергийният министър обясни, че мярката е задействана от проведения преди дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество и в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата, по-специално - на сегмента "ден напред".

Цената на тока зависела и от доходите ни
Обновена

Цената на тока зависела и от доходите ни

До края на 2019 г. внасят и новата енергийна стратегия

Основната тема тогава беше свързана със сектор енергетика и с цените на свободния енергиен пазар.

Поводът за днешния брифинг, по думите на Петкова, са притесненията и въпросите от страна на синдикатите и бизнеса, които предизвикаха широк обществен отзвук.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

В понеделник ще се състои и среща на МЕ, КЕВР, ръководителите на трите електроразпределителни дружества, държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската независима енергийна борса и ЕСО ЕАД.

Целта на срещата е именно да се обсъдят мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар "ден напред" и така да се намали натиска за търсене на електроенергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват енергията за технологични загуби именно от пазара "ден напред" на борсата и тези количества достигат до 30% от търгуваната електроенергия на този сегмент.

Реално увеличение на цената на електроенергията през лятото не се очаква.

Според председателят на КЕВР доц. Иван Иванов твърденията, че ще има повишаване на сметките за ток с около 20% от 1 юли тази година, са неоснователни.
"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел", допълни Иванов, но без да изпада в конкретика.

Той посочи, че цените на електрическата енергия за битовите потребители не са се променяли с повече от цените на годишната инфлация.