Как енергийният сектор ще осигурява приемливи цени е въпрос, пряко свързан с доходите на гражданите. В ключовата среща с премиера от ноември е постигнат консенсус по отношение експлоатацията на ТЕЦ Марица Изток 2. По повод емисиите се разработва енергийна стратегия, която все още не е представена.

Това стана ясно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (Тристранката), проведен в Министерския съвет.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че с промяната в закона за енергетиката правителството има ангажимента до края на 2019 да внесе новата енергийна стратегия за страната.

Производители предупреждават за поскъпване на храната заради тока

Производители предупреждават за поскъпване на храната заради тока

Големият проблем са ниската покупателна способност и ниските доходи

Регламентът от Енергийния съюз е в сила от 24 декември. Според него всяка държава членка трябва да разработи свой интегриран план по отношение на енергийна ефективност, енергийна сигурност. Интегрираният план на България ще бъде изпратен днес до ЕК, а той на практика ще представлява и енергийната ни стратегия, добави Петкова. В края на годината се очаква планът да бъде приложен.

Обществените обсъждания на представения план предстоят.

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

И Петкова да обясни за поскъпването на електроенергията за бизнеса

Потреблението е спаднало с около 2,5% за изминалата година, показват данни от последната статистика. Износът на електрическа енергия е достигнал 41%.

В България цената на тока е около 39 евроцента за 2017 и 2018 година, в Италия 61 евроцента за 2018 и 53 евроцента за 2017 година. Сърбия цената се е повишила - 50 евроцента за 2018, 51 евроцента за 2017 година.

Бъдещето на въгледобива е важна тема, според Петкова. "защото централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища са мощност, без която България не може да гарантира енергийната си сигурност".

Горанов разбира от енергетика на ниво 8 клас от социализма
Обновена

Горанов разбира от енергетика на ниво 8 клас от социализма

Той обаче смята, че енергийната борса действа добре

В енергийната стратегия попада запазване на този тип мощности при спазване стриктното законодателство на ЕС. Енергийният министър уточни, че се предвижда делът на ВЕИ да се увеличи, като целта е да достигнат 25% от крайното брутно потребление.

По отношение свободния пазар на електроенергия наличието на регулиран пазар трябва постепенно да изчезне и това означава либерализиране на пазара, коментира министър Петкова.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Всяко от дружествата на свободния пазар на електрическа енергия работи самостоятелно. Те имат ангажимент към регулирания пазар." На негова база трябва да се предлага определено количество електрическа енергия на регулирания пазар", обясни Теменужка Петкова.

Като драматично тя определи положението с търговията на електрическа енергия у нас.

България трябва да заеме активна позиция в енергийния сектор. Търси се балансиран подход между гаранции за бъдещето на енергетиката и приемливи цени за икономиката, бизнеса и българските потребители, изрази мнение президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране КНСБ вижда възможност за промяна на добавката "задължение към обществото" към ценовото равнище на сектора в страната.

Всички договори на индустриални потребители би трябвало да бъдат сключвани на енергийната борса. Еднакво се нуждаят от защита както енергопроизводителите, така и потребителите, смята Димитров.

Състоянието на цената и нейната нестабилност влияе негативно на икономиката, затова и някои предприятия закривят дейността си. Енергийният пазар да бъде предвидим, а от друга страна и сигурност на доставката на електроенергия.

"Булгаргаз" писал на тецовете за дълговете, но те не отговорили

"Булгаргаз" писал на тецовете за дълговете, но те не отговорили

"Булгаргаз" иска запор на сметките на тецовете в Бургас, Плевен и Враца

По отношение интегрирания план министър Петкова припомни, че този Регламент влезе в сила на 24 декември 2018. Веднага след това възниква ангажимент за държавите членки да започнат консултации с ЕК. Петкова обясни, че това е проект на документ, а не завършен документ. В самия интегриран план има параметри, които трябва да бъдат съобразени с европейското законодателство, затова България няма как да избяга от този ангажимент, подчерта тя. Министър Петкова изтъкна, че това е административен акт, като никой не е изолиран от диалога, защото той едва сега започва.

На 22 януари българска делегация ще посети Брюксел, където ще обсъжда бъдещето на ТЕЦ Марица Изток 2. Такива срещи предстоят и за другите централи, обяви Петкова.

Тя уточни и че целта по Европейска директива е 31%, а българското правителство залага 25% за възобновяеми енергийни източници. Ще продължим с нашия диалог и ще има спокойствие и добри резултати в енергийния сектор, прогнозира ресорният министър.

КЕВР чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за американските тецове

КЕВР чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за американските тецове

Въпросът с "американските" централи, техните договори и евентуални промени не касаел КЕВР