Производителите в страната поемат цялата тежест и всички процентни натрупвания от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях, коментира пред БНТ хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Той очаква повишение в цените на хляба напролет и счита, че би трябвало министерството малко да промени субсидиите, които са за българския народ.

Електроенергията не е 100% от всички разходи и е по-малко от 10%, поне в нашия бранш, но има много индикатори, които чувствително оказват влияние на цената, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

От КНСБ искат свикване на Тристранката за цената на промишления ток

От КНСБ искат свикване на Тристранката за цената на промишления ток

КЕВР да преглежда и добавката "Задължение към обществото"

Потребителите у нас трябва да подкрепят българското производство в условията на тежка конкуренция. Има различни договори с доставчиците на електроенергия и всеки от тях определя цената и сроковете за нейното изпълнение в конкретен период, допълни Зоров.

Няма да има повишение в цените на месото, добави месопроизводителят и месопреработвател Вихрен Димитров. Според него, големият проблем е ниската покупателната способност на населението, ниските доходи и неправилната търговия.

Неговата фирма за месопроизводство и преработване не работи с големите търговски вериги, които само в България не играят по европейските правила, коментира Димитров.

По-скъпи месо и хляб през 2019-а

По-скъпи месо и хляб през 2019-а

Най-вече заради по-високата цена на тока