От Асоциация "Прозрачност без граници" изпратиха писмо до Министерството на външните работи относно мерките за гарантиране на избирателните права на българите в чужбина.

Те подчертават, че ведомството има важна роля за подготовката на изборите извън страната, така че да гарантира възможността на сънародниците ни да гласуват.

Предвид противоепидемичните мерки в различните държави, които могат да възпрепятстват гласуването на българите в чужбина, от Асоциацията отправят четири въпроса към МВнР.

На първо място те се интересуват дали са предприети мерки по дипломатически път, които да изяснят какви са условията и изискванията за организиране на избори в държави с български общности в градовете, включително тези, в които традиционно се провеждат избори.

Външно правело всичко възможно да гарантира правото на глас на българите в чужбина

Външно правело всичко възможно да гарантира правото на глас на българите в чужбина

Или поне така уверяват от МВнР

От Асоциацията питат и дали се извършват консултации с дипломатически представители на тези държави, така че да се изяснят възможностите за разкриване на секции в дипломатическите и консулските правителства и в градовете с български общности съобразно изискванията на родното законодателство и това на съответната държава.

Предвижда ли се провеждането на информационна кампания сред българите зад граница, която да ги информира за начина на гласуване съобразно противоепидемичните мерки в съответните държави, питат още от "Прозрачност без граници". Те се интересуват и дали МВнР предвижда периодично информиране на българската общественост относно мерките, предприети от ведомството, във връзка с подготовката на изборите в чужбина.

Според Асоциацията отговорите на тези въпроси са важни за сънародниците ни в чужбина, поради което настояват МВнР да положи бързи усилия за гарантиране правата на българите в чужбина и за своевременното информиране на българската общественост за предприеманите мерки.

България да положи усилия за гласуването на българите в чужбина, настоя омбудсманът

България да положи усилия за гласуването на българите в чужбина, настоя омбудсманът

Диана Ковачева е на мнение, че трябва да бъде решен и въпросът с карантинираните хора