За публично обсъждане на проектите за модернизация на въоръжените сили, настоява военният министър в оставка Николай Ненчев.

"На първо място се стремя към пълна прозрачност по тези проекти", коментира пред журналисти министърът на отбраната. Тъй като имаше много съмнения, настоявам да минат през много сериозно публично обсъждане, допълни той.

Ненчев изтъкна, че в бюджета за тази година за модернизацията на армията средствата са били в размер на 160 млн. лв., а за 2017 г. са предвидени над 400 млн. лева повече.

4,5% е планираното увеличение в бюджета за отбрана

4,5% е планираното увеличение в бюджета за отбрана

Около 80 милиона лева е недофинансирането на агенцията за военновременните запаси

Днес Ненчев е имал среща с премиера и е говорил за конкретни неща и с финансовия министър.

Запитан дали смята, че е допринесъл като министър за победата на ген. Радев, Ненчев заяви: "Ще направим сериозен анализ, карате ме да се усмихвам. Дали съм допринесъл, вероятно един бъдещ анализ ще покаже това", заяви военният министър.

БСП депутат сезира Цацаров за статия на Ненчев срещу Румен Радев

БСП депутат сезира Цацаров за статия на Ненчев срещу Румен Радев

Николай Ненчев ползвал ведомствения вестник за пропаганда, твърди Атанас Зафиров

Ненчев присъства на представянето на благотворителен видеоклип за подпомагане на децата в реанимация. Клипът е дело на военнослужещи от взвода за охрана на 31-ия контингент от Въоръжените сили на България в мисията на НАТО в Афганистан.

"Не е редно децата в нужда в България да водят битките си сами", заяви редник Станислав Йотовски. Заедно с лейтенант Славена Желязкова са авторите на клипа и разказаха за мотивите да застанат зад каузата.

Редник Йотовски поясни, че идеята не е да покажат себе си, а да покажат, че техните трудности на мисия не могат да се сравняват с трудностите, които имат децата, нуждаещи се от средства за лечение.

"Това е един от многото моменти, в които се чувствам особено горд от тази самоинициатива на тези достойни момичета и момчета, които бяха далеч", заяви на свой ред Ненчев.

По думите му, те направили много повече от това, за което били изпратени - да защитят каузата на българските въоръжени сили, както и собствената си кауза.

"Няма да се поколебая да ви кажа: "обичам ви", обърна се към военнослужещите Ненчев.

С видеото военнослужещите се включват в благотворителната инициатива "Българската Коледа" в подкрепа на децата в реанимация.