Демократи за силна България настояват в срок до един месец председателят на парламентарната антикорупционна комисия да изиска информация и да покани за изслушване съответните органи по сигнали за имоти на Ахмед Доган.

Светослав Малинов съобщи в кулоарите на парламента, че става въпрос за имоти, за които през последните години се е говорило, че са собственост на Доган.

Това е информация, позната на медиите, от която няма предизвикани последици, коментира Малинов.

Той показа сателитни снимки на имотите, тъй като, както той поясни, заради охраната е почти невъзможно човек да се приближи до тях.

Малинов каза за сравнение, че т.нар. Боянски Сараи на Доган са три пъти по-големи от вилата на държавния глава и показа обща снимка на двата имота.

Според Малинов имотите на лидера на ДПС са на стойност милиони или десетки милиони лева. Той допълни, че ДСБ иска парламентарно разследване.

В настояването до комисията за борба с корупцията се иска да бъдат публично изслушани представители на Дирекция за финансово разузнаване на ДАНС - за прилагането на Закона за мерките срещу изпиране на пари, НАП - за декларираните доходи, осъществени при сделките, общините София, Бургас, Суворово, Девин и Тетевен - за собствеността и законността на строителството и платените местни данъци и такси, Сметната палата - за декларации по Закона за публичност на имуществото и Агенцията по вписвания - за проследяване на сделките за придобиване на имотите.

Във връзка с постъпил друг сигнал ДСБ сезира парламентарната вътрешна комисия.

Става въпрос за постъпила информация, че в периода 2006-2007 г. в ГДБОП е водено оперативно дело за корупция с наименование „Сови".

За това е било докладвано на бившия вътрешен министър Румен Петков, който го е пренасочил към контраразузнавателната служба на МВР, поясни Атанас Атанасов.
Министърът на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си и не е изпратил в прокуратура данните за това дело, се изтъква в настояването на ДСБ до председателя на вътрешната комисия.

ДСБ искат още на следващото заседание на комисията да бъдат поканени по случая за изслушване вътрешния министър и председателя на ДАНС.

Става въпрос за поредно укриване на информация за корупция по високите етажи на властта, коментира Атанасов.