Създадоха работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии. Това се случи днес на среща между представители на синдикатите с участието на премиера акад. Николай Денков.

От КТ "Подкрепа" изразиха мнение, че максималният осигурителен доход следва да се изчислява по специална формула. При това трябва да се вземат предвид ръстът на показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход.

В бюджета за догодина е заложено той да бъде 3750 лева вместо досегашните 3400. От КТ "Подкрепа" припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години.

Затова въпреки че принципното становище на "Подкрепа" е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване все пак е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. И че трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите.

Според КТ "Подкрепа" максималният осигурителен доход би могъл да се увеличи чрез няколко механизъма. Един от тях е коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора - ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели.

300 178 души са с осигурителен доход 3400 лв. и нагоре

300 178 души са с осигурителен доход 3400 лв. и нагоре

Всеки десети работещ у нас