"От самолета тук се вижда огромен град. Помня като бяха голи поляни. До две години няма да остане празно място с този темп на строителство". Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Икономическата зона София-Божурище.

В завода на германската фирма "Мултивак" за опаковъчни материали заявиха пред премиера, че имат нужда както от персонал, така и от транспорт. В отговор Борисов анонсира, че отива да види строежа на магистралата как върви.

Докато се разхождаше между машините премиерът Борисов се обърна към финансовия министър. "Влади (Владислав Горанов - б.р.), с Томислав (вицепремиерът Томислав Дончев) трябва да докарате и Вълчев (Даниел Вълчев, министър на образованието) от просветата. През техническите университети трябва да минат ... инженери, технолози, шлосери - никой не иска да...(работи)", заяви премиерът.

Той запита един от работниците: "ти на твоите състуденти казваш ли им, че плащат тука, да се популяризира", и получи утвърдителен отговор. "Каза, че плащат добре, не ми беше удобно да питам колко", заяви Борисов към хората, които го придружаваха.

Междувременно от МС информираха, че заводът, който бе открит у нас през миналата година, е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места.

"Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат", каза Борисов при разходката си в завода.

На влизане в завода премиерът се обърна към готвачите, които бяха излезли да го посрещнат.

"Най-обичам готвачите. Как съм гладен, по всяко време съм гладен", каза Борисов. 

Бойко Борисов: ТОЛ системата е печатница за пари
Обновена

Бойко Борисов: ТОЛ системата е печатница за пари

Социалистите харчат тяхното и оставят разруха, смята премиерът

Преди да разгледа завода Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев, с финансови министър Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков видяха новата логистична база на компанията JYSK, която също е в тази индустриална зона.

Строителството на датската логистичната база започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център. От него се снабдяват магазините в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша.

От МС уверяват, че новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион.