Работодателят да пази 50 г. документите от трудовите договори, заплатите и отпуските. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат от НОИ да влязат в сила от 2020 г., съобщи БНР.

Ако осигурител прекрати дейността си и няма първоприемник, задължително да предава ведомостите за заплати, непотърсени трудови книжки и документи от досиетата на работниците в Националния осигурителен институт. 

Това ще улесни изчисляване на пенсии впоследствие, както и отпускането на обезщетения, се мотивират вносителите от НОИ.

Припомняме, това е една от промените, които идват повече от 20 г. след масовия фалит на предприятия, при който мнозина загубиха години трудов стаж, трудови права. 

Актуализацията на пенсиите обсъдиха НОИ и Комитета за възрастните хора

Актуализацията на пенсиите обсъдиха НОИ и Комитета за възрастните хора

От 1 юли 2020 "швейцарското правило" би било 6,6%

В рамките на месец след прекратяване на трудов договор работодателят ще трябва да предоставя в НОИ документ, който да удостоверява продължителността на осигурителния стаж, придобит при него от лицето, като се уточнява за каква категория труд са внасяни осигуровките.

С промените става възможно преизчисляването на пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест. До момента такава възможност законодателството предоставя само за останалите пенсии за трудова дейност. 

НОИ изплаща обезщетенията за майчинство

НОИ изплаща обезщетенията за майчинство

Извършена бе нужната техническа обработка, за да може сумите да бъдат по сметките на майките