Европейската комисия да се намесва активно, когато националните власти в страните членки не успеят да осигурят ваксини срещу коронавирус за своите граждани. За това настоя евродепутатът от Европейската народна партия Радан Кънев, съобщава БНР.

По време на дебатите за стратегията за ваксиниране в ЕП той открои два основни проблема - нежеланието на хората да се ваксинират и огромната разлика в темповете на имунизиране в различните страни.

За пример Кънев даде България и Нидерландия - страни с различни стандарти, които обаче изостават заради лошо управление на кризата.

ЕК преговаря за 60 млн. дози от нова COVID ваксина

ЕК преговаря за 60 млн. дози от нова COVID ваксина

Те ще бъде по по-стари, изпитани правила

От своя страна Андрей Ковачев от същата партия поиска европейска финансова инвестиционна офанзива, с която да се финансира производственият капацитет на ваксините. По негови думи приоритет оттук нататък трябва да бъде доставянето на възможно най-много ваксини във възможно най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите.

Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите пък запита ЕК какви мерки ще предприеме, за да гарантира своевременните доставки от фирмите производители на ваксини, по какъв начин ще бъдат подпомогнати, насърчени или санкционирани държави членки, които значително изостават със скоростта на ваксиниране, и дали се предвижда общоевропейска информационна кампания, която да преодолее недоверието за ваксините.

Българските евродепутати се обединиха около мнението, че избраният от Комисията подход всички да закупят заедно ваксини, е бил правилен.

Държави от ЕС се оплакват от бавно разпространение на коронавирус ваксини

Държави от ЕС се оплакват от бавно разпространение на коронавирус ваксини

Например България очаква да получи само 60 000 дози от Pfizer през януари, пропорционално много по-малко от Германия