Българският евродепутат Радан Кънев, ЕНП/ДБ, ангажира ЕП и ЕК със съдбата на Алексей Алчин, руснак, който през последните осем години живее във Варна, но в момента е заплашен от екстрадиция в Русия.

Евродепутатът иска Европейската комисия да издаде ясна препоръка към страните-членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС към Руската Федерация.

Алексей Алчин участва в демонстрациите срещу войната в Украйна и стана известен, след като запали руския си паспорт в знак на протест срещу действията на Кремъл. В момента е в ход процедура по екстрадиция, поиската от властите в Русия, които са започнали дело срещу Алчин за укриване на данъци. Варненският окръжен съд излезе с решение, че Алчин трябва да бъде върнат в РФ. Преди няколко дни в София пред съдебната палата се състоя и протест, тъй като родното правосъдие не отчита това, че в Русия Алчин може да бъде преследван по политически причини.

Протест в София срещу екстрадирането на Алексей Алчин

Протест в София срещу екстрадирането на Алексей Алчин

Варненският окръжен съд постанови той да бъде върнат в Русия

Радан Кънев смята, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда.

Именно по тази причина, той призовава Комисията, в качеството си на пазител на Договорите, най-малко да издаде ясна препоръка към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация, особено в случаи когато тези граждани опонират на режима в Кремъл.

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски депутат до 1 септември 2022 г.