След конгреса на ДСБ през март Радан Кънев излизал в твърда опозиция. Не е изключено да направи и нова партия, ако сегашната му не го последва, съобщи електронното издание на в. „24 часа”.
Кънев имал намерение да създава солидна дясна алтернатива на сегашното управление, стана ясно от участието му в телевизия BIT.

Той призна, че властта се услажда, а апетитът за нея идва с яденето. Призна още, че за себе си е залитнал – на моменти заради липсата на опит, средата, особеностите на характера си.

Според собствените му думи, и на него властта му се усладила, но спрял навреме, докато други в РБ били готови да се молят на Борисов и на Цветанов за места в листи и постове

"2015 беше година на политическо колебание, компромисът беше част от него. Компромисите са положителни, те са необходими. Колебанието е да не знаеш какво целиш. Имаме доминираща партия, макар и слабо доминираща. Имаме и доминиращ лидер, на моменти всевластен. Когато те нямат посока, автоматично и обществото се оказва без посока. Ние се опитахме да компенсираме липсата на сила и посока, но не успяхме..." – коментира Кънев.

"В политиката няма светци. Всеки, започнал промяна, я е започнал на база нередности. Не можем да чакаме от небето да падне светец. С наличния материал и в ситуация с доминираща политически партии могат да станат промени донякъде. Колко сме били оптимисти – едно на ръка, важното е, че опитахме.“ - каза още той за участието на партията му в управлението през последната година.

Радан Кънев коментира и ситуацията в Реформаторския блок:
„Има хора в РБ, които не виждат възможност за опозиция, считат го за смъртоносно за всяка една партия и виждат бъдещето на РБ през тесен съюз с ГЕРБ, което значи да се молят на Борисов и Цветанов за места в листи", заявява Кънев. Имало и други, които смятат, че "в даден момент може да си в опозиция. Излизат от балканския модел, разбират, че властта може да се управлява и от опозиционната страна.“

Според източници на "24 часа" гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" ще е ядрото на бъдещата политическа алтернатива на властта, която ще форсира Радан Кънев.