Радан Кънев ще води листата за евровота на политическо обединение "Демократична България", в която влизат ДСБ, "Да, България" и Зелените.

Това заяви по време на пресконференция в БТА Христо Иванов, който е съпредседател на обединението и председател на "Да, България".

Стефан Тафров ще бъде втори в листата, следван от Албена Симеонова. Пълната листа на Демократична България ще бъде обявена през следващите дни. В оставащите дни "Да, България" и ДСБ ще потърсят начини за допълнително отваряне към демократичната общност, допълни той.

Радан Кънев заяви, че не се е подготвял да участва в изборите за ЕП освен като защитник, но това според него не означава, че не е готов.

Кампанията, която се е разгърнала срещу Светослав Малинов, е показна за това какво да очакват членовете на обединението.

Кънев ще работи за обединение на демократите и силна алтернатива на ГЕРБ. За милиони български граждани е гавра с техния европейски избор, ако за образа на българите се съди по този на премиера Бойко Борисов, критикува Кънев.

Европа трябва да гарантира опазване на собствеността и свободата, като се пребори и с корупцията, която българската правосъдна система не може да пребори, убеден е водачът на синята листа.

Парите на европейските данъкоплатци да не отиват в корумпирани кръжоци около управляващите партии в Източна Европа, а в бизнеса, българското образование и българското земеделие. За това обеща да работи Радан Кънев.
"Готов съм за това България да бъде Европа", да живеем със съзнанието, че Европа не е там, където излитат два самолета до Брюксел, добави още демократът, според когото това е мечтата на българската десница.

Зелените ще участват със всички сили в кампанията на ДБ, каза Владимир Панев. Земеделието е основният сектор, който се нуждае от реформи в ЕС, смята той и изрази убеждението,че кандидатите на партията ще помогнат на Европа да развие потенциала си. Няма друга листа, която да участва в истинската промяна на Европа през следващите пет години, категоричен беше Панев.

За Стефан Тафров това е важно решение да се включи в обединението в биографичен смисъл. Посветил съм се да градят доверие към Нова демократична България и има резултати от тези усилия, отчита той. Тафров ще се бори да представлява интересите на демократичната общност в ЕП и обеща да бъде активен.

Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов обясни, че името му е споменавано за водач на листата, но като негова грешка е посочено закъснението му в ЕП при гласуването на Пакета "Мобилност".
Това не е довело до конкретни вреди, но според евродепутата е довело до създаването на образ и до поставяне на крехката демократична общност пред риск това да бъде една от темите, с които демократите да бъдат атакувани.

Малинов изрази съмнение за че по този начин листата би била дискредитирана. "Не, не мисля, че трябва да оставям тези избори и моите колеги на какъвто и да е риск", посочи Малинов като аргумент за оттегляне от водаческото място.

Третият представител в листата Албена Симеонова изрази задоволството си, че Европа поема ангажимент да финансира политиката в областта на земеделието и околната среда, тъй като тя е биофермер по професия. Важно е в Европа да има представител, който да застане зад българското и европейското село, акцентира Симеонова.

Европейските средства трябва да бъдат насочени според нея към малките и средните фермери. Да мислим глобално, но да действаме локално, призова Симеонова.