Няма раздор между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това увери самият Цветанов в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Цветанов коментира твърдения на лидера на ДСБ Радан Кънев, че между него и премиера и лидер на ГЕРБ се водела война по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Цветанов определи това твърдение като интрига.

По мнението на зам.-председателя на ГЕРБ фактът, че коментарът се прави от човек, който не познавал отношенията между него и премиера, означавал, че търси известност. Радан Кънев се опитвал да вкара клин в тандема Борисов – Цветанов. Подобни опити се правели още от 2008 година.

Цветан Цветанов е категоричен, че и той, и премиерът Борисов имат желание да се борят с организираната престъпност, с битовата престъпност и с корупцията. Двамата са били заедно и в Хасково преди два дни.

Цветанов припомни, че при структурирането на партията Бойко Борисов му е дал безгранични права.

На въпрос има ли битка за лидерство в партийната власт, той коментира, че ГЕРБ не е чаша, която да се мести – днес е моя, утре е твоя. Попита как може някой да си представи, че една структура се създава и да се разделя на този или онзи. По думите на втория в ГЕРБ хората били възприели, че тандемът Борисов – Цветанов е успешен, вярвали в тях. Имало обществено одобрение и затова ГЕРБ разширявали влиянието си в изпълнителната и местната власт.

Цветанов, който е бивш вътрешен министър, коментира и проблема с битовата престъпност в малките населени места и липсата на наказания за престъпниците. Той е убеден, че резултати могат да се постигнат, след като всички институции обединят усилията си. Цветан Цветанов отбеляза, че фокусът се поставял върху МВР, но никой не разглеждал какво се прави в правораздавателната система.

Искаме да има ефективни и адекватни наказания, категоричен е Цветанов. При рецидиви да се проявява строгост и правораздавателната система да бъде по-адекватна. Цветанов е убеден, че ако наказанията са адекватни, битовата престъпност няма да се увеличава лавинообразно.

Било предвидено по-голямо полицейско присъствие в малките населени места, защото имало такива, в които нямало полицаи. Човешкият фактор също е от значение, обясни бившият МВР шеф. Като проблем той открои, че много професионалисти са напуснали системата на МВР и това е довело до липса на ресурс.

Цветан Цветанов смята, че трайното решение на проблема са по-кратките срокове за разследване, по-голямата ефективност, за да има по-бързо правораздаване. Имало много случаи, в които за извършени редица престъпления, няма внесен нито един обвинителен акт. Цветанов обясни, че проблемът за това е комплексен. Той подчерта, че при телефонните измами не трябвало да се върви към споразумения с прокуратурата.

Запитан за твърденията на следовател Бойко Атанасов за шпицкомандите, Цветанов коментира, че това се е доказало от случилото се с него след изказването на Делян Пеевски. Цветан Цветанов е категоричен, че това е била политическа репресия, организирана от Сергей Станишев. Той смята още, че главният прокурор е бил подведен за обвиненията срещу него.

През цялото време Цветанов искал бързото приключване на делата. Ядоса се защо все него питали за делата, а не Станишев. Ако прокуратурата била прекратила работата, щели да обвинят Цветанов, че държавното обвинение го защитава.

Той коментира още, че винаги остават съмнения, че прокуратурата се ползва за политически поръчки. Именно заради това се правела съдебната реформа.

Цветанов изрази убеждението си, че задължителното гласуване ще бъде разгледано на референдум преди президентските избори. Той смята, че поисканият от Слави Трифонов референдум ще бъде проведен и гласът на народа ще бъде чут.

Относно електронното гласуване, законът за електронната идентификация бил приет на второ четене. Полагали се усилия за електронно гласуване, но експертите щели да кажат кога ще се случи то.

Цветанов бе помолен за коментар и на протестите на полицаите и на къмпингуващите. Той отбеляза, че някои от исканията на служителите на реда са справедливи. Именно заради това днес ще се проведе обществена дискусия, като Цветан Цветанов се надява да се направи това, което очакват и обществото, и полицаите.

Относно къмпингуването, той смята, че е съвсем нормално това, че Бойко Борисов е поискал да бъде отменена забраната. Премиерът винаги се вслушвал в мнението на хората, по думите на Цветанов. Той е категоричен, че природата трябва да бъде съхранена, като се почиства.