Водачът на листата за евроизборите на "Демократична България" Радан Кънев не желае да ходи в Европа. Това стана ясно от негово интервю пред bTV.

Той обаче беше категоричен, че няма да се откаже, ако го изберат за Европейския парламент.

Кънев обясни, че той е оглавил листата, след като Светослав Малинов е решил, че не иска да нанесе щети на коалицията "Демократична България" заради развилата се срещу него атака поради пропуснатото гласуване по пакета "Мобилност".

"Не ми се ходи в Европа. Имам 2 съображения, които ме спираха до момента", призна настоящият водач на евролистата, допълвайки, че става въпрос за малкото му дете и убеждението, че е по-нужен в "битките на българската вътрешна политика".

Радан Кънев оглави евролистата на "Демократична България"

Радан Кънев оглави евролистата на "Демократична България"

Стефан Тафров ще бъде втори в листата, следван от Албена Симеонова

Той обаче се е съгласил да оглави листата, за да помогне на коалицията да спечели повече места в европарламента.

Кънев заяви и че водачът на листата не е защитен от преференцията и тя не е забранена, както било в ГЕРБ, а напротив.

Според него обаче изграждането на алтернатива не ставало с атаки срещу управляващата партия.

"Защо да обяснявам на хората, че Борисов, или както те самите се изразяват, при новите комунисти, нещата са в някои отношения по-зле, отколкото при старите комунисти?", запита риторично той.

ДБ: СДС избра ГЕРБ и обезсмисли партньорството ни

ДБ: СДС избра ГЕРБ и обезсмисли партньорството ни

Демократите се обявяват на опозиция и на ГЕРБ, и на парламентарната опозиция

По отношение на явяването на СДС на европейските избори заедно с ГЕРБ бившият лидер на ДСБ посочи, че сините са взели едно от възможните решения, а именно да бъдат част от политиката на ГЕРБ.

СДС стоеше отдавна пред тежък избор дали да направи тази крачка към присъдружна партия и консолидация чрез поглъщане в ГЕРБ, или да участва в процес на обединение чрез надграждане, съюзяване на демократичната десница като алтернатива на ГЕРБ, обясни той и допълни, че решението на "Демократична България" е да обедини всички хора в център и дясно, включително привържениците на СДС, които не желаят да бъдат част от политиката на Борисов.