Новият стар лидер на ДСБ Радан Кънев загатна за нов политически субект.

По време на националното събрание на партията, проведено в Боровец, преизбраният председател на ДСБ Кънев поиска “консолидиране на гражданското общество и средната класа към нов политически субект, в който ДСБ да запази своята идентичност”.

Кънев очерта още две алтернативи - запазване на Реформаторския блок в сегашния му вид или скъсване на всички партньорства.

Настоящият Реформаторски блок не може да проведе реформи, призна Радан Кънев

Настоящият Реформаторски блок не може да проведе реформи, призна Радан Кънев

90% от депутатите били против радикални реформи

Пред съмишлениците си Кънев призна, че е допуснал „огромна политическа грешка“ - повярвал, че липсата на воля да се променят нещата може да се реши "от лични контакти с падишаха". Той поясни че партията му се е провалила в поставянето на ясни разграничителни червени линии и сега е в политическа изолация.

Само двама министри от кабинета получиха добрата оценка на ДСБ лидерът.

Кънев оцени положително външния министър Даниел Митов и военния - Николай Ненчев. Тяхната работа, по думите му, била силно компрометирана от премиера Бойко Борисов.

Като огромна грешка на десницата в България Кънев посочи изоставянето на патриотизма. “Това не е празна тема - за нея не трябва да се говори в етикети и клишета”, поясни той.

Българският патриотизъм според него е проевропейски и винаги е стъпвал на демокрацията като основа.