Пак трусове с промените в Конституцията. Лидерът на ДСБ Радан Кънев излезе с ултиматум към управляващите.

Ако има промяна в консенсусния текст на измененията в основния закон, партията му напуска коалицията.

В НС Кънев поясни, че няма заявка от страна на ГЕРБ, че ще отстъпят от консенсуса и че ще се промени съотношението на квотите във ВСС. За това обаче настояват от партията на Георги Първанов.

Според Кънев той винаги имал ултимативен тон щом се отнасяло за тежките преговори за Конституцията. Ако има промяна, той е категоричен:" Това ще е денят, в който аз повече няма да имам нищо общо с това мнозинство".

Това можело да се отнася и за партията, и за РБ.

Според заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов изказването на лидера на ДСБ било закачка. Нека да обединим усилията си, а не да правим публични популистки изказвания, скастри той Кънев.

Цветанов призова за конструктивен диалог. Според него не трябвало да има престрелки пред медиите. Разговорите трябвало да се водят на масата на преговорите.

По отношение на спорното разпределение на квотите във ВСС заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че се чакало становището на Венецианската комисия.

Между първо и второ гласуване становището щяло да е факт и управляващите щели да се съобразят с него.

Вълнението на Кънев той си обяснява с предизборната кампания. Може би всеки ще иска да прави някакви закачки и да поставя някакви ултиматуми, които са недопустими в условията и тона, който поставя ГЕРБ, изтъкна Цветанов.

Димитър Лазаров, председател на комисията за промяна в Конституцията, каза, че на 23 септември промените влизат в пленарна зала. Ако между първо и второ четене има предложения за промяна на квотите, тези идеи щели да се обсъждат.

Защо трябва да преформулираме Конституцията, ядоса се лидерът на червените Михаил Миков. Тя обосновава, тя не е предмет на пазарлък, тя е последователна, тя е с аргументи, всичко останало е безпринципен и неаргументиран натиск за промяна на нашата позиция, категоричен бе той.

Никой не  разговарял с левицата за някакви промени, затова и той призова: „Нека не водим разговорите по кьошетата".

Депутатът от АБВ Кирил Цочев бе лаконичен, но каза, че политическото ръководство на партията имало решение за промените в Конституцията. Той бе категоричен, че той ще гласува по съвест. Вчера обаче от АБВ заявиха, че няма да подкрепят промените на първо четене.

Радан Кънев и Цветан Цветанов все пак се разбраха по въпроса с конституционните изменения. Половин час, след като си размениха чрез медиите ултиматуми и коментари, съпредседателят на Реформаторския блок отиде в парламентарна стая на ГЕРБ, за да си поговори с Цветанов.

„Много често си говорим с г-н Цветанов. Ние сме лидери на групи в мнозинството и ако ние не си говорим, сме закъсали", с усмивка коментира пред журналисти след срещата Кънев. Той отсече, че с ГЕРБ са си на една позиция по отношение на квотите на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Не мисля, че има причини да се тревожим. Не виждам някой да иска да отстъпва от това, което е постигнато през юли. Тук няма основание за драматизъм, освен ако не ни липсва и си го търсим", успокои още реформаторът.

По отношение на съветите на Венецианската комисия за промени на квотите във ВСС, Кънев се измъкна, като се зарече, че винаги е стоял до Христо Иванов и във всеки един момент неговата преценка би била най-съществена.

Личната ми позиция е непроменима, но не мисля, че тя е най-важното нещо на света", загатна съпредседателят на блока.

Когато разговаряме с колегите от РБ заедно, нямаме никакви различия. Когато обаче излезем навън и всеки даде различните си интерпретации, тогава вече се получават малко различни мнения и различни позиции", коментира срещата и Цветан Цветанов. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ обаче заяви, че с РБ нямат никакви  различния относно това, което трябва да направят. Цветанов разкри, че на срещата си „на четири очи" с Кънев не е чул никакъв ултиматум и за напускане на коалицията въобще не е говорено.