Не е израз на "суверенно решение" на България, България да не участва в инициативата на Европейската агенция по отбрана за доставка на боеприпаси за Украйна. С остра позиция от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" отговарят на призива на президента Румен Радев партиите да изкажат своята позиция преди изборите на 2 април.

ПП/ДБ заявяват, че това е "поредният опит на президента Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание", а с позициите си и решенията на служебното правителство влиза в противоречие на интересите на България и я отделя от съюзниците й в ЕС и НАТО. Това застрашава сигурността на страната, категорични са от ПП/ДБ.

Коалицията припомня, че с решението си за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна миналата година 48-ото Народно събрание задължи правителството "да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности".

При положение, че висшият орган на държавната власт е Народното събрание и неговите решения са задължителни за всички институции, отказът от това е нарушаване включително и на конституционния ред.

"Отказът от предоставяне на боеприпаси и оръжие, финансирани със пари на наши съюзници, е и отказ от възможността за бърза модернизация на българската армия, на която президентът е върховен главнокомандващ и от която произхожда."

От ПП/ДБ заявяват и че българската военна индустрия е напълно способна да произведе необходимата техника. Българският национален интерес изисква спешно да бъде усилен отбранителният капацитет на страната, да бъдем надежден съюзник в НАТО и ЕС, посочват от обединението, които са категорични, че мирът, за който зове президентът, не може да бъде постигнат без оттеглянето на агресора.

Категорично настояваме президентът Радев да спазва духа и буквата на Kонституцията, в която се е клел и да отстоява единствено българския национален интерес, завършва позицията на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".