Президентът Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" - първа степен, на посланика на Кралство Нидерландия Брендина Мария тен Тешър.

На специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава удостои с отличието завършващия мандата си у нас дипломат заради "големите заслуги за укрепването на приятелските връзки между Република България и Кралство Нидерландия". Н. Пр. тен Тъшър оглавява дипломатическата мисия на западноевропейската държава у нас от декември 2017 г.

В речта си по време на церемонията президентът Радев подчерта "огромните заслуги" за развитието на отношенията в политически и икономически план по оста София-Амстердам.

На крачка от Шенген - България и Румъния с частичен достъп до визовата система от юли

На крачка от Шенген - България и Румъния с частичен достъп до визовата система от юли

Могат да виждат визова история и да проверяват валидност и автентичност на Шенгенските визи

"Като съюзници в ЕС и НАТО двете ни държави са призвани да работим заедно, за да укрепим съюзите, в които членуваме. В икономически план - с удоволствие мога да констатирам, че Нидерландия продължава да бъде водещ инвеститор в България", каза Радев, отчитайки и растящия брой на туристите, идващи у нас, така и множеството български студенти, учещи в Нидерландия.

Не и без намек за членството ни в Шенген, за което именно Нидерландия все още е основната пречка, мина речта на държавния глава. Радев отчете помощта на Амстердам в охраната на границите на ЕС и предотвратяването на мигрантския натиск. "Мисля, че вече сте убедени, че България вече е покрила всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство", заяви президентът.

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген

Емил Радев: Мястото на България е в Шенген

От своя страна нидерландският посланик тен Тъшър открои като общ успех в рамките на мандата си укрепването на двустранните отношения. "Мандатът ми започна по време на вашето европредседателство, което имаше огромен успех. Бяха дадени и развити фантастични идеи - за Коридор номер 8, за евроинтеграцията на Западните Балкани", каза тя, намеквайки и за ролята в този процес на бившия вече премиер Бойко Борисов, който по думите й бил "много практичен човек".

"В последните четири години виждам как страната ви се развива постоянно. Да, хората искат този процес да е по-бърз, но аз винаги им казвам - погледнете на чашата като наполовина пълна, а не наполовина празна", добави още Тен Тъшър.