Силата на Основния закон не се изчерпва само в способността му да се прилага пряко и спазването му да се гарантира от определени държавни органи. Това заявява президентът Румен Радев по случай 33-ата годишнина от приемането на действащата Конституция на Република България, съобщават от президентството.

По думите му същинската мощ на Конституцията е убеждението, че върховният закон е стабилен, сътворен с мъдрост, разум и грижа към обществото и отделната личност.

Радев подчерта, че Конституцията, приетата на 12 юли 1991 г. не е "Конституция на прехода", защото се основава на непреходни общочовешки ценности. Държавният глава посочи, че тези ценности трябва да се припомнят и отстояват всеки ден, защото свободата, мирът, хуманизмът, равенството, справедливостта и търпимостта не са дар, а са исторически отвоювани достижения на човечеството и са неизменни признаци на демократичната, правовата и социалната държава.

Президентът отбеляза, че еволюцията на Конституцията се задвижва повече от неотклонното ѝ прилагане, а не от конюнктурните ѝ изменения. Той изтъкна, че народните представители от Седмото Велико народно събрание, са поставили правата на човека, националното и държавното ни единство пред своите политически различия.

Припомняме, че в края на 2023 г. със 165 гласа "За" народните представители приехи изменения в Конституцията. Част от тях бяха атакувани от президента Румен Радев пред Конституционния съд. Очаква се до края на юли, КС да излезе с решение по казуса.

Радев атакува промените в Конституцията - като процедура и по същество

Радев атакува промените в Конституцията - като процедура и по същество

Той оспорва пред КС текстове от новата Конституция и начина на приемането й