Държавният глава Румен Радев и президентът на Полша Анджей Дуда проведоха телефонен разговор с фокус върху произтичащите от войната в Украйна рискове пред нашия регион и милионите хора, търсещи спасение от конфликта. Според Радев и Дуда нарастващият брой на бежанците от войната в Украйна изисква постоянен диалог и координиране на усилията на държавите от Източна Европа за справяне с миграционния натиск в региона, съобщиха от президентството.

Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигнаха в Киев

Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигнаха в Киев

Моравецки: Трябва да спрем трагедията, тази война е заради жесток тиранин

Почти 2 милиона души вече са потърсили убежище в Полша от началото на военните действия, а десетки хиляди други украински граждани са на територията на съседните страни. Затова държавите от Източна Европа очакват своевременна международна подкрепа за предприетите усилия за тяхното настаняване, осигуряване с храна и медикаменти, образование.

Радев отправи покана към полския си колега да посети страната ни в близките дни за последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище, двустранното партньорство в области от взаимен интерес и сътрудничеството в сферата на отбраната.