Натиск от президентството и Министертвото на спорта - това е причината Радостин Василев от "Продължаваме промяната" да не е на поста на председател на ресорната комисия по младежда и спорта в НС.

Това заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание самият Василев, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш спортен министър. Поводът за изявлението - минути преди това депутатите в зала не постигнаха консенсус за избор на председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, като кандидат на ПП за председателското място бе именно Василев. Нито той обаче, нито Халил Летифов от ДПС получиха нужния брой гласове.

Какъв е казусът по твърденията на Василев? След като във вторник на председателски съвет било постигнато съгласие той да оглави комисията, в сряда бил "посъветван" от "едно от основните лица" в ДПС да оттегли кандидатурата си.

"В сряда сутринта бях поканен на разговор в кулоарите от едно от основните лица на ДПС и бях помолен да се откажа от председателството на комсисията. В един много добър тон, че за мен е по-добре така. Когато попитах каква е причината - (...) имало е обаждане от президентството и от служебния министър Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не било удачно към момента да се влиза в конфликт, а и на мен такава война не ми трябвала", разказа ексминистърът на спорта.

Той отказа обаче да уточни с кого от ДПС е разговарял и кой от президентството се е обадил, за да лобира против кандидатурата му.

Радостин Василев даде Весела Лечева на КПКОНПИ

Радостин Василев даде Весела Лечева на КПКОНПИ

Сигналът е за конфликт за интереси

В последствие Василев провел разговор с Кирил Петков, като било решено кандидатурата му да не бъде оттеглена. Като основна причина за случилото от съзират сигнала на Василев в КПКОНПИ срещу Весела Лечева за конфликт на интереси, внесен вчера.

"Г-н Василев подготвяше сигнал срещу министър Лечева , който и внесе вчера. Въпросът тук е има ли връзка с обажданията към представители на ДПС и този сигнал, който е свързан с конфликт на интереси и то от огромен размер, или тези неща са т.нар. случайност. Освен това г-н Карадайъ заяви, че е поел ангажимент. Обръщам се към медиите - попитайте какъв ангажимент", заяви на свой ред съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Експремиерът подчерта - основна цел на партията му била да спре тези задкулисни ангажименти и договорки извън сградата на парламента.

ГЕРБ взеха 5 комисии, ПП - 4, Възраждане и БСП с по 3

ГЕРБ взеха 5 комисии, ПП - 4, Възраждане и БСП с по 3

Не се разбраха за Комисията по земеделието