Държавният глава Румен Радев и Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) се обединиха на среща днес в Синодалната палата в София около позицията, че държавата и БПЦ споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Информация за разговора беше разпространена от президентството. Той е част от диалога на Радев с ръководствата на БПЦ и на традиционните вероизповедания в България.

Президентът подчерта историческата роля църквата за съхраняването на националната ни идентичност, за постигането на църковна независимост в периода на Възраждането и за самото възстановяване на българската държавност. Според Радев и Светия Синод отстояването на българския национален интерес и съхраняването на духовното и културно-историческото наследство на страната ни изискват общи усилия на всички държавни институции и на БПЦ.

По време на разговора бе отбелязано също, че България има голям интерес да продължи да укрепва контактите и диалога с българските общности по света, съществен принос в което има и Българската православна църква. Румен Радев увери Св. Синод в готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони.

По време на срещата беше подчертано още, че отношенията между Българската православна църква - Българска патриаршия и Православната църква в Република Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни граница.

На Светия синод Пеевски обеща светли храмове

На Светия синод Пеевски обеща светли храмове

Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква