Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква, защото за нас най-важна е грижата за хората. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат достойни възнаграждения.

Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по време на среща с митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП в Синодната палата, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Срещата се проведе по молба на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. В нея взеха участие Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата. Той се ангажира да осигури и обезпечи работата на българската църква чрез закона за държавния бюджет. Депутатът обеща и съдействие по всички теми, поставени от Светия синод.

Двете страни очертаха конкретните възможностите за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024.

Църкви и манастири все още плащат двойни сметки за ток

Църкви и манастири все още плащат двойни сметки за ток

Проблемът остава след Великден