Председателят на парламента на Черна гора Даниела Джуркович е на посещение у нас. Тя се срещна по отделно с президента Румен Радев и с председателя на парламента Росен Желязков.

България ще продължи да подкрепя Черна гора в нейните усилия за пълноправно членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с председателя на парламента на Черна гора Даниела Джурович.

Двамата лидери отбелязаха дълбоките културни и исторически връзки между двете страни като добра основа за разширяване на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес, включително индустриалното производство, туризма, информационните технологии, сигурността и военното обучение.

Отбелязва се ръст в търговските отношения, като за първите десет месеца на 2022 година те нараснаха с 106% спрямо предходната година. Джурович изрази благодарност за подкрепата на България в Черна гора на пътя към ЕС и двамата лидери се съгласиха, че институционалното сътрудничество трябва да продължи въпреки политическите процеси в двете страни.

Даниела Джурович беше официално посрещната от Росен Желязков пред сградата на Народното събрание на България. В рамките на последвалата среща с него тя подчерта важността на сътрудничеството между двете държави и изрази желание за по-нататъшно развитие на тези отношения.

Желязков от своя страна акцентира върху традиционно добрите отношения между двете държави. Той добави, че има широко поле за сътрудничество между България и Черна гора, включително в областта на туризма, икономиката и енергетиката.

Председателят на българския парламент посочи също, че е настъпил моментът да бъдат наградени приятелските отношения между двете страни, като се задълбочи сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, инвестициите, културното сътрудничество и други области.

Той сподели, че е възможно да се открие директна самолетна линия между София и Подгорица, която ще спомогне за активизиране на икономическите контакти и ще улесни туризма.