Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Централната избирателна комисия.

Бяха обсъдени мерките за осигуряване на сигурността при гласуване, сред които подборът и обучението на членовете на СИК, добрата разяснителна кампания и машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен според президента.

Очаквам да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини и да направим така, че България да стигне едно средно европейско ниво на тези бюлетини, изтъкна Радев. Той подчерта, че недействителните бюлетини в България достигат около 6%, докато в Европа средните нива на тези стойности са под 1%.

Той напомни, че сред най-важните задачи на изборите е да се осигури защитата на машинния вот - както софтуерна и хардуерна, така и физическа. От съществено значение според държавния глава е и навременната реакция при сигнали за нередности.

От своя страна председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че вече всички машини са доставени в страната.

3000-те машини за евровота вече са в България

3000-те машини за евровота вече са в България

Произведени са за България, взимаме ги под наем, иначе са непотребни

До 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии, каза още тя.

"Знаете, че с нарочно свое решение ЦИК определи 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласуване - те са на абсолютно случаен принцип, в цялата страна във всички 31 райони. Така, че ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места, за да видим на практика как работят машините", добави Стоева.

Стоева изрази надежда, че с извършването на сертифициране и одит ще се гарантира честен вот на машините. Тя посочи, че ЦИК се е обърнала към БАН и Софийския университет за препоръка на специалисти, които да започнат работата по сертифицирането, тъй като в момента няма държавен орган, който да извърши това.

Още с поставянето на въпросите за техническата същност на машините са заложени такива изисквания, че да се гарантира честният вот, обясни Стоева и допълни, че в момента се обсъжда въпросът с транспортирането на машините и с тяхната физическа охрана.

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване

Бюлетините ще са без номерация и слагат видеонаблюдение в секциите