Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, съобщават от "Дондуков 2".

Държавният глава бе помолен за коментар на думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Румен Радев подчерта, че използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Той отбеляза, че вчера е бил светъл празник за всички народи, които използват кирилицата.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

Припомняме, че Путин забърка поредния скандал като обяви по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че "писмеността е дошла от македонската земя".

В отговор премиерът Бойко Борисов призова руския президент да се държим като европейци. Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход, заяви Борисов.

Борисов към Путин: Да се държим като европейци

Борисов към Путин: Да се държим като европейци

Европейският подход е да кажем

Той днес разговаря по темата и с руския посланик у нас Анатолий Макаров. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани. Премиерът е напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Макаров уверява, че Русия винаги е била и ще бъде с нас на 24 май
Обновена

Макаров уверява, че Русия винаги е била и ще бъде с нас на 24 май

Лаконичен коментар след едночасова среща с Борисов

От своя страна дипломатът подчерта, че Русия винаги е била и ще бъде с нас на 24 май. Външният министър на България Екатерина Захариева също реагира на думите на Владимир Путин. Във фейсбук профила си тя написа, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

От своя страна Росен Плевнелиев коментира думите на Путин като безспорен скандал и безспорна провокация с много дълбок замисъл. Той очаква от всички представители на българската държавност да имат позиция, особено от президента Радев.

Председателката на БСП Корнелия Нинова не е съгласна с вчерашното изказване на Путин, че славянската писменост е дошла от македонска земя и го определя като неприемливо. Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим, категорична е Нинова. Тя отчете, че позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни.

Лидерът на Атака Волен Сидеров бе категоричен в кулоарите на НС, че на изказването на Владимир Путин трябва да се реагира. То било некоректно и не посочвало правилно историческите факти.

Путин много е внимавал какво да не каже

Путин много е внимавал какво да не каже

Божидар Димитров "сваля шапка" на екипа на руския президент, подготвил т.нар. "опорни точки"

Патриотът Милен Михов пък видя политическа преднамереност в изказването на руския президент Владимир Путин. Според него изказването на руския президент е жест към управляващите в Македония. Иначе Михов е доволен, че нашите власти са реагирали.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова коментира, че изказването Владимир Путин за кирилицата е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани.