Партиите да не се страхуват да направят редовно правителство. С такъв съвет се обърна президентът Румен Радев към политическите сили дни преди вота на 2 април.

Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство, критикува той.

Време е и аз наистина ги призовавам да проявят тази отговорност и да съставят редовно правителство, изтъкна Радев.

Радев хвали служебния кабинет пред ОССЕ за подготовката на изборите

Радев хвали служебния кабинет пред ОССЕ за подготовката на изборите

Двете страни обсъдиха мерките за гарантиране на сигурността на вота

Иначе Конституцията ясно казвала, че държавният глава трябва да състави служебен кабинет. Президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх, поясни той и ги призова още веднъж да проявят тази отговорност. Не е толкова страшно, а служебното правителство показало, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза, категоричен бе Радев.

Помолен да коментира критиките от страна на бившия премиер Иван Костов към него за узурпиране на властта държавният глава Радев заяви: "Г-н Костов явно е забравил българската Конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване, България беше разпродадена на безценица".

Иван Костов: Радев не защитава суверенната позиция на България

Иван Костов: Радев не защитава суверенната позиция на България

Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно

За бомбените заплахи Радев изрази убеденост, че те няма да окажат влияние на изборния процес. Органите на реда заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, увери президентът. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите, допълни Румен Радев. Според него не може да се каже откъде идват заплахите.

Иначе държавният глава бе категоричен: българската позиция е ясна и еднозначна и няма да изпращаме оръжия и боеприпаси на Украйна.

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи

Държавният глава повтори, че ще се иска сертификат при сделките за българско оръжие. Той отново заяви, че т.нар. триъгълни сделки не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство. Освен това не са и безплатни и цената нямало да се хареса на депутатите. Като пример даде Словакия, която получава хеликоптери за изтребители.

За протеста на зърнопроизводителите уточни, че е поставил въпроса на европейско ниво.