Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента, поясни той.

По думите му решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно.

Според Костов България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на отбраната. Той уточни, че ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член.

Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента, допълни Костов.

Отказът на Радев да българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната, категоричен е Костов.

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Президентът смята, че през октомври ще ни приемат в Шенген, но при активно НС

По отношение на неспособността да се състави правителство вече няколко пъти, бившият премиер посочи, че това намалява общото доверие в политическите партии и отблъсква избирателите. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра, поясни той.

Според Костов ако след вота на 2 април се състави правителство на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС), тези партии ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната и това би задълбочило разделението в обществото. По думите му правителство на малцинството не е добър вариант, защото то може лесно да бъде разклатено.

По темата за еврозоната Костов заяви, че е необходима целенасочена оздравителна политика поне 2-3 години, за да се изпълни критерият за дефицит. Няма как за една година да бъде снижена инфлацията у нас, така че да отговаря страната ни на критерия за влизане в еврозоната. Дори да изпълним критерия за дефицита, ЕС не би направил жест по геополитически причини заради публично обявеното поведение на България по отношение на най-болния въпрос за ЕС - подкрепата за Украйна, каза още той.

Иван Костов: Радев говори като руски агент на влияние

Иван Костов: Радев говори като руски агент на влияние

Нищо добро не се вижда за България, прогнозира той