Държавният глава Румен Радев участва в празничното откриване на учебната година в СУ "Христо Смирненски" в село Кочан, община Сатовча, където благодари на ръководството и преподавателите за усилията и труда училището да се утвърди като пазител на българщината.

"В това училище вие сте съхранили и развили нещо много важно - здравата връзка между поколенията. Онази нишка, която ни държи обединени около нашите ценности и традиции, каза Румен Радев.

В храма на знанието всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има равни възможности да разгърне своя талант и да намери реализация, се обърна и към учениците в село Кочан държавният глава.

Той пожела на младите хора, където и да ги отведат ветровете на живота, до носят винаги България в сърцето си, да мислят за нея и да знаят, че България винаги ще ги очаква с любов. "Не се отказвайте пред трудностите, напротив, използвайте всяко препятствие, за да го превърнете в трамплин за вашия следващ успех", подчерта още в приветствието си президентът Румен Радев.

Гимназията в село Кочан отбеляза своята 50 годишнина от създаването си със специална празнична програма, в която участие взеха някои от първите нейни ученици. По време на церемонията държавният глава връчи почетен плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на директора на училището Гълъб Чаушев.