На тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава Румен Радев награди посланика на Република Южна Африка (ЮАР) у нас. Табо Тахе бе удостоен с орден "Мадарски конник" първа степен, съобщава БТА.

Отличието е за особено големите заслуги на посланик Тахе за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и ЮАР.

Посланикът бе награден за заслуги и принос в академичния живот на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" (МГУ) и за издигането и укрепването на неговия авторитет в средата на юни.

Радев открои активната работа и конструктивни усилия на посланик Тахе за разширяване на приятелството и сътрудничеството между България и ЮАР, както и за задълбочаването на политическия диалог на всички нива. Държавният глава изрази благодарност  за организираното посещение в страната по покана на Сдружението на българите там за откриването на първия български източноправославен храм на африканския континент през месец май тази година.

Особено високо ценим ролята на ЮАР, която се утвърди като един стабилизиращ фактор в Африканския континент, способен да помага, да разрешава конфликти и да допринася за сигурността и стабилността в региона, ключово важни за социалноикономическото развитие на Африка, каза още Радев.

Радев награди посланика на Южна Корея с орден "Мадарски конник"

Радев награди посланика на Южна Корея с орден "Мадарски конник"

Президентът подчерта ролята на дипломата за разширяване на партньорството между двете страни