Проф. Жени Захариева е творец с модерна и работеща визия за културно сътрудничество и духовен прогрес. Заедно със своите значими успехи като изпълнител, тя се отличава като уважаван преподавател и общественик с позиция.

Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която удостои проф. Жени Захариева с Почетния знак на президента.

Проф. Евгения Захариева-Малеева, известна на широката общественост като Жени Захариева, е сред най-ярките и безспорни фигури в съвременната българска музикална история и култура. Нейната биография, оценките на публиката и на музикалната критика, както и престижните й отличия я определят като пианист от световна класа. Като солист и камерен изпълнител покорява престижни сцени с рецитали в прочути концертни зали в Париж, Москва, Ню Йорк, Хага, Виена. Преподавател е по камерна музика и пиано в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

В приветствието си държавният глава изтъкна приноса на проф. Захариева за развитието и авторитета на националната ни култура, а по думите му, решението за удостояване с Почетния знак е в унисон и с високата обществена оценка и международното признание за нейното творчество.

Присъствието на дипломати и представители на творчески съюзи на церемонията е доказателство за успеха на проф. Захариева като обединяваща фигура, стожер и пример за голямо наднационално културно пространство, подчерта Румен Радев.

По думите му в нейно лице младите изпълнители имат всеотдаен учител, с когото заедно градят своите успехи, а изявените творци имат партньор, с когото заедно чертаят устойчиви културни маршрути за сближаването на цели общности и народи.

Духовната атмосфера, която музикалното изкуство създава, е нужна за изграждането на общество с нови ценности и светоглед, заяви на церемонията проф. Захариева.

Тя отбеляза, че паралелно с концертно-педагогическата си дейност, е посветила 12 години и за защита на правата на работещите в своя бранш.

"Вярвам, че наградата, която получавам, ще ме стимулира още по-активно да работя за каузата на нашето изкуство да намираме най-верния път към душите на хората и да ги променяме", подчерта още проф. Жени Захариева.