Самолетите F-16 да бъдат доставени в срок, за да може страната ни да охранява въздушното ни пространство, особено предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените самолети F-16 Block 70.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин" на "Дондуков" 2. Компанията е специализирана в самолетостроенето и именно тя произвежда изтребителите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили.

Народното събрание каза "да" на вторите F-16

Народното събрание каза "да" на вторите F-16

Депутатите гласуваха 162 гласа "за", 44 "против" и 8 "въздържали се"

За да бъде пълноценна модернизацията на българските Въоръжените сили, тя трябва да бъде съпроводена от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, посочи Румен Радев.

За целта на срещата бе обсъдено да се създадат условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, както и развитието на нови отбранителни технологии у нас.

Румен Радев изрази интерес и към задълбочаване на партньорството между България и американската компания в областта на безпилотните летателни апарати.

По време на разговора бе поставен и въпроса за осигуряването на хеликоптери за обучение на български пилоти, което ще допринесе за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха, който проект е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.