Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха учебен полигон "Ново село".

Двамата обсъдиха конструктивното сътрудничеството между България и Италия в сферата на сигурността и отбраната, както и възможностите за развитие на партньорството.

В "Ново село" президентите проведоха срещи с българския и италианския контингент.

Радев подчерта, че отговорната задача на нашите военни в рамките на Многонационалната бойна група допринася както за сигурността на България, така и за стабилността на целия регион. Той оцени високо възможностите в рамките на многонационалното формирование за повишаване на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили и за усвояването на нови тактики, техники и процедури.

В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива изключително динамично, което налага все по-интензивен обмен с нашите съюзници за съвместно изграждане на ефективни способности, отбеляза държавният глава.

Радев и военни от САЩ умуват за модернизацията на българската армия

Радев и военни от САЩ умуват за модернизацията на българската армия

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на полк. Ерик Питърсън от Военновъздушния колеж

Той открои и проблемите пред армията ни, свързани с липса на достатъчно ресурси за бойна подготовка, битовите и социалните условия, кадровата обезпеченост, ресурсната неосигуреност, недостиг на съвременно оборудване и въоръжение. Той напомни, че през годините многократно е настоявал да се вземат аварийни мерки, които да предотвратят негативните тенденции по отношение на окомплектоването с личен състав, и посочи, че в тази насока започват все по-решителни действия.

Президентът изтъкна и необходимостта от ускоряване на процеса на модернизация на армията, като се акцентира не само на големите отбранителни проекти, а се развиват и по-малки нискобюджетни проекти, които осигуряват асиметрично предимство. По негови думи тези процеси трябва да се отразяват и в рамките на подготовката и обучението на военнослужещите, така че да се гарантира ефективност на действията и живота на военнослужещите.

Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг, заяви на свой ред министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той изрази очакване на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на българската бойна група, и на всички сили на НАТО, разположени на източния фланг.

Армията ни се нуждае от аварийни мерки, алармира президентът

Армията ни се нуждае от аварийни мерки, алармира президентът

Модернизацията е закъсняла, смята държавният глава

Министър Запрянов увери военнослужещите, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната полагат усилия за повишаване на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни служители в системата, което се изразява в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишаване на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 г. трябва да достигне средната за страната. Той подчерта, че както партиите, така и президентът подкрепят усилията за повишаване на социалния статус на военнослужещите като една от мерките за преодоляване на некомплекта в българската армия.

Началникът на отбраната даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и акцентира върху модернизацията на българските въоръжените сили и допълнителните способности, които ще придобият след получаването на нова бойна техника.

На общия брифинг на президентите бяха отбелязани отличното взаимодействие и високото ниво на съвместна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите страни членки.

Радев се надява квалифицирани офицери да съхранят духа на армията ни

Радев се надява квалифицирани офицери да съхранят духа на армията ни

Президентът поздрави курсанти от Националния военен университет