Трябва да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав българска армия. Армията ни има нужда не от екстремни, а от аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора с качества за тяхната подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили.

Затова алармира президентът Румен Радев, след като участва в анализа на въоръжените сили през 2023 г. Той поздрави военното ръководство за обективния и задълбочен анализ, на който присъства.

"Вече 2 години бушува война, която промени средата за сигурност", каза държавният глава. По думите му армията ни и сега с сблъсква с проблеми - недостиг на ресурси, технологична закъснялост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и тромави процедури.

Радев се надява квалифицирани офицери да съхранят духа на армията ни

Радев се надява квалифицирани офицери да съхранят духа на армията ни

Президентът поздрави курсанти от Националния военен университет

"Усилията на цивилното и военното ръководство да гарантира отбранителни способности в сегашната обстановка не стигат", изтъкна Радев.

"Националната сигурност се гарантира не само от Министерство на отбраната, но и други институции", напомни президентът, заяждайки се макар и индиректно с изпълнителната власт.

Според Румен Радев има амбиция и воля да се решат проблемите на армията ни. Проблемите са на различни нива в държавата - законодателна, изпълнителна и местна власт, добави президентът, който очаква по-голяма реализация на така наречените малки и нискобюджетни проекти, наред с големите проекти за модернизация.

"Виждате масово навлизане на нискобюджетни, на евтини дронове, безпилотни системи, които човек може да си придобие от магазинната мрежа и с подкачен боеприпас към тях става високо ефективно оръжие, което унищожава танк за милиони евро. Нуждаем се от нискобюджетни системи, които дават информационно превъзходство и голям асиметричен ефект", коментира още Румен Радев.

Радев: България ще отделя все повече средства за отбрана

Радев: България ще отделя все повече средства за отбрана

Влошаването на средата за сигурност изисква съответни действия