Депутатите приеха Доклада за състоянието на въоръжените сили за миналата година. През 2022 отбранителната политика на страната се е осъществявала в съответствие с Конституцията и законите на страната.

Продължило е изпълнението на програмата за развитие и модернизация на отбранителните способности на България през 2023 г., на плана за развитието на Въоръжените сили до 2026 г. и на Националния план за повишаване разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Осигурена е приемственост в националните цели и приоритети, според доклада.

Променената среда за сигурност в резултат на войната в Украйна поставя повишени изисквания към отбранителните способности на българските въоръжени сили. Налага се ускоряване на процеса на превъоръжаване и модернизация, пише още в доклада на военните, които отчитат създаването на бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса с рамкова страна Италия с потенциал за по-нататъшно нарастване при необходимост, заедно с изграждането на Военноморския координационен елемент във Варна като съюзна структура. Това е важно за защита на националните интереси и е израз на последователната политика на страната като отговорен и ефективен съюзник.

Финансовите ограничения, некомплектът от личен състав, малкият брой летателни часове и дни на море, физически и технологично остарялото въоръжение и техника продължават да влияят негативно върху изпълнението на мисиите и задачите, подготовката, постигането на оперативна съвместимост и изпълнението на целите на способности на НАТО. Нарастващото технологично изоставане на въоръжените сили се отразява негативно на оперативната ефективност в контекста на колективна отбрана.