Президентът Румен Радев очаква от правителството да води разяснителна кампания не дали ще се повишат цените, ако влезем в механизма на еврозоната, а какво ще става години напред.

Така държавният глава отговори на въпрос дали като възможно следствие от неговото изявление, че сваля доверието си, правителството да отложи влизането на България в механизма за еврозоната.

Отговорът на премиера бе, че това е пряка намеса в работата на правителството.

"Ще гарантира ли правителството, че това, което прави за нашата икономика, води до нейната конкурентоспособност и устойчивост в еврозоната. Ето там трябва да бъде фокусът", настоя Радев. 

Борисов да помисли над цифрите, преди да се сърди на президента, съветват от "Афис"

Борисов да помисли над цифрите, преди да се сърди на президента, съветват от "Афис"

Около Великден за по-слабите яйца не било желателно да си мерят черупките с по-силните

Той определи подобни твърдения като "абсолютно несъстоятелни твърдения". Когато говорим за еврозоната трябва да са ясни няколко неща - това е заложено и в Лисабонския договор и всички държави-членки трябва да се присъединят към еврозоната. Това означава да имаме един пълноценен и интегриран Европейския съюз, но тук въпросът е до възможностите на отделните държави, обясни президентът.

Според него там, където се фокусира общественото внимание, е дали ще се повишат цените. "Това е изместване на фокуса, а много по-големият проблем е на друго място. Това не е най-голямото притеснение и аз съм убеден, че няма да има някакво голямо съответствие в цените. Ние сме във валутен борд и това ни предпазва, но какво правим години след това", подчерта държавният глава. 

Борисов се тюхка, че у нас има съпротива срещу влизането в еврозоната
Обновена

Борисов се тюхка, че у нас има съпротива срещу влизането в еврозоната

Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле отколкото България

Румен Радев даде пример с Португалия и предложи Борисов да се срещне с португалския министър-председател, който да му даде разяснения. "Когато Португалия се присъедини към ЕС години наред има икономически възход и в момента, в който Португалия се присъедини към еврозоната изпаднаха в много дълбока стагнация. Така около 11-12 години и чак в последните 2-3 години започнаха да излизат", поясни държавният глава.

По негови думи въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни да се развива и то прогресивно в еврозоната, когато вече ние губим част от механизмите си, с които да подпомагаме нашата икономика. 

Румен Радев: Импийчмънт... най-много да напълни площадите

Румен Радев: Импийчмънт... най-много да напълни площадите

Няма да напълни нито язовирите, нито хладилниците