"Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни, хладилниците на хората и няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах."

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос какво следва оттук нататък и как ще работи с правителството, след като сред герберите се появиха гласове за стартиране на процедура по импийчмънт

По думите му, по Конституция президентът има право да прави обръщение към народа, когато прецени и по каквато тема прецени. "Винаги съм се съобразявал с наболелите проблеми, обществения интерес и тяхното решаване", отсече държавният глава.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент", заяви Борисов

Държавният глава направи коментара си, след като взе участие в годишния преглед на въоръжените сили и тенденциите в развитието на отбранителните способности Република България. 

Въпросът не бил какво ще прави държавният глава, а въпросът е какво щели да правим всички ние, българите. Ще си върнем ли законите, ще си върнем ли държавата, ще си върнем ли справедливостта и ще си върнем ли роднините зад граница, запита Радев. 

За импийчмънт няма основание, сигурен Крум Зарков

За импийчмънт няма основание, сигурен Крум Зарков

Скандалът със СРС-та не е в двора на президента, а в двора на главния прокурор

"Аз на кой премиер да вярвам? От предния ден, от вчера или от Коледа, защото премиерът от предния ден каза, че е свалил тотално доверието от мен от декември". Така държавният глава Румен Радев коментира въпрос ще има диалог между институциите на "Дондуков" 1 (Министерския съвет) и "Дондуков" 2 (администрацията на президентството).

По думите му самите управляващите в своите самопризнания казали, че от 3 години водят война с държавния глава, а вчера премиерът казал, че нищо подобно нямало - работим прекрасно. "На мен ми се струва, че живеем в държава на абсурда", отсече Радев и допълни, че когато е искал да работи с правителството, са му отказвали. 

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Той не знае дали Гешев е действал по правилата за огласяване на СРС-та

А когато казал, че снема доверието си от правителството, с писмо от министър-председателя изпратили министъра на икономиката за участие в конференция с японския бизнес.

"Аз съм го поискал отдавна, аз съм поискал неговото присъствие отдавна. Ако сте забелязали и винаги на това държа - никога досега навън или пред чужденци по какъвто и да е повод не съм казал една лоша дума за България, за правителството и няма да го направя, защото такава трябва да бъде политиката на всеки един от нас", обясни Радев.

Иначе президентът ще продължи да показва кривиците на правителството. "Ако говорим за пропуснати ползи, мога да ви кажа, че аз отдавна работя в помощ на правителството. Цялата икономическа дипломация, която водя, и всички тези срещи, убеждения на партньори, на президенти, на премиери да инвестират в България - аз го правя", изтъкна Румен Радев.

Той даде пример с поканата за Петербургския форум от президента Владимир Путин. Радев поискал министри от правителството и запита журналистите дали знаят какво значи 1 час да се водят преговори с президента Путин и да го убеждава за цената на газта за България. "След толкова дълги обяснения президентът Путин казал: "ценовият механизъм трябва да бъде променен и се обърнал към шефа на "Газпром" - да се промени цената на газа", припомни държавният глава.

Румен Радев на няколко пъти призовавал правителството да използва политическия пробив и да го превърне в успех. Аз съм работил и винаги работя в интересите на България, увери държавният глава. 

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Съдия Миталов е независим, така е решил, заяви премиерът за случая с Малинов

Държавният глава Румен Радев коментира накратко и казуса около съдията от Специализирания наказателен съд - Андон Миталов.

По думите на президента - това е решение на държавния департамент на САЩ, който имал своите мотиви. Радев очаква от Щатите да предоставят достатъчно информация.

"Това още веднъж показва, че ние можем да се преборим с върховенство на закона и за ефективна борба с корупцията само с ефективен и независим български съд и прокуратура".