Постигнатата договорка между "Булгаргаз" и "Газпром" е тежък провал, който ни лишава от допълнителни приходи в размер на 98 млн. лв. годишно. Това обявиха от АБВ по повод обявеното по-рано днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова споразумение, с което газа за България от Русия щяла да намалее с 5 процента. 

От АБВ приветстват факта, че след тяхното настояване България е успяла да договори входната точка за доставка на природен газ от Русия да бъде променена на Странджа.

С 5% намалява цената на руския природен газ за България

С 5% намалява цената на руския природен газ за България

Входната точка на доставка с "Булгатрансгаз" вече ще е "Странджа" 2

"Оказахме се прави, че цената по дългосрочния договор може да бъде намалена. За съжаление обаче не съумяхме да предвидим некомпетентността на ръководството на "Булгаргаз" ЕАД, което не е в състояние да постигне в пълен размер възможното намаление на цената с 12% и в безсилието си днес се опитва да ни убеди, че скромното понижение от 5% е победа. Напротив, това е тежък провал във всички възможни параметри! Дали заради слугинаж или некадърност, няма значение за бита и икономиката, които ще платят сметката", настояха от партията, ръководена от Румен Петков.

На благоприятния фон на по-късото трасе на новия маршрут, навлизането на конкурентен втечнен природен газ и ситуацията на пазара на природен газ в Европа, "Булгаргаз" не са защитили интереса на България и да договори намаление на транзитните такси в размер на поне 180 млн. лв. годишно.

"Няма да спрем да повтаряме, че понеже не успяхме да построим на наша територия газопровода по т. нар. Балкански поток, от 1 януари 2020 г. България от страна, която транзитира газ и печели от това, ще се превърне в държава, която си купува газ, при това на недостатъчно ниска цена. Нещо повече, провалихме транзита на газ за Европа през Сърбия, която за разлика от нас в срок изгради нужната инфраструктура", изтъкват още от отцепилата се от БСП партия.

Сърбия завърши своя сегмент от тръбата за "Турски поток"

Сърбия завърши своя сегмент от тръбата за "Турски поток"

Доставките на газ трябва да започнат преди края на април 2020 г.

Така в новото десетилетие сме щели да осъмнем с обща загуба на приходи в размер на 300 млн. лева годишно, което според АБВ е непосилна сума за и без това най-бедната страна в ЕС. От партията били сериозно обезпокоени, че тази тема не се коментира в Народното събрание и парламентарно представените партии били далеч по-развълнувани от размера на своята партийна субсидия, а не от намаляването на държавните приходи.

Настояват ръководството на "Булгаргаз" да обяви дали е вярна информацията от бранша, че в продължение на месеци умишлено са настоявали за нереалистично намаление на цената по договор за дългосрочни доставки с 30%, забавяне, което ни се е отразило фатално, но се оказало печелившо и за Украйна, и за Русия.