С до 5% ще намалее цената на руския природен газ за България, обяви в Министерството на енергетиката министър Теменужка Петкова.

Тя съобщи, че в петък са приключили преговорите между българската страна и "Булгартрансгаз" и са направени изменения в договора между двете страни.

След финализиране на преговорите е решено да бъде променена входната точка на доставка с "Булгатрансгаз" и тя вече да е "Странджа" 2.

"Финансовите анализи показаха, че чрез тази промяна българските потребители ще спестят над 80 мнл. лв. годишно и ще има намаляване на цената на природния газ с около 5%", каза министър Петкова.

Двойно по-скъп газ плащаме на Русия спрямо цените на борсите

Двойно по-скъп газ плащаме на Русия спрямо цените на борсите

Прогнозите са потреблението на газ у нас да расте със 7% годишно

Вече са направени проби за връзката и от 1 януари точката за доставка ще бъде променена на "Странджа" 2.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", декларира: "Готови сме да поемем руския газ от новата точка - "Странджа" 2. Днес се подписва споразумение за междусистемна свързаност".

Той бе категоричен, че заради промяната няма да има пречка за доставките на газ от България за Гърция и Северна Македония.

Заради промяната пък всички количества газ ще бъдат доставени през Турция, вместо през Румъния, стана ясно още от експертите.

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", бе категоричен, че новата точка на доставка започва от 1 януари.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

Уверението е от "Булгартрансгаз"

Владимир Малинов коментира и ситуацията с Газовия хъб "Балкан". Считано от 2 януари Газовият хъб "Балкан" е готов да представи платформа за двустранна търговия, която ще позволи да се либерализира природния газ в България и всички сделки ще се извършват на платформата, заради което търговците на природен газ ще могат да се възползват от по-добри финансови и икономически условия, ефект ще има и за крайните потребители на природния газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде отчет и какво се случва със строителството на "Балкански поток".

"Върви с ускорени темпове, работи се на 150 км трасе - разделено на три участъка, доставени 17 539 тръби - за 215 км от трасето, работи се дори и в момента на терен", каза тя.

Румен Петков зове да отстоим интереса си - пряко да доставяме газ за Европа

Румен Петков зове да отстоим интереса си - пряко да доставяме газ за Европа

През територията на страната ни